ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Οστεοπόρωση ορίζεται ως η ελάττωση της πυκνότητας των οστών που διακυβεύει την αντοχή τους, οδηγόντας σε αυξημένη πιθανότητα κατάγματος. Αφορά γυναίκες κυρίως αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες(>70) μπορεί να προσβάλει και άντρες. Εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση( συνήθως 5 έτη). Εξελίσσεται ασυμπτωματικά μέχρι την εμφάνιση κατάγματος με ελάχιστη βία στη σπονδυλική στήλη με απώλεια ύψους, οσφυαλγία και κύφωση ή στην πηχειοκαρπική ή στο ισχίο.

Λήψη κορτιζόνης, σακχαρώδης διαβήτης με λήψη ινσουλίνης , καθιστική ζωή, κάπνισμα, θυροειδοπάθεια, μπορούν να επιδεινώσουν την πορεία της νόσου.

Η διάγνωση τίθεται με τη βοήθεια της μέτρησης της οστικής πυκνότητας με DEXA στο μη επικρατές ισχίο και στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τιμές Τscore μικρότερες -2,5 θέτουν τη διάγνωση, ενώ τιμές μεταξύ -1 και-2,5 απαιτούν υπολογισμό της πιθανότητας κατάγματος μέσω FRAX tool.

Η θεραπεία συνίσταται στην επαρκή πρόληψη ασβεστίου και βιταμίνης D και σε ειδική φαρμακευτική αγωγή. Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αγωγής μπορεί να επιτευχτεί με τη χρήση οστικών δεικτών και ίσως ψηφιακών ακτινογραφιών.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η οστεοαρθρίτιδα, η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας, είναι χρόνια πάθηση των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από επιδεινούμενη φθορά του αρθρικού χόνδρου, αν και πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος αφορά όλη την άρθρωση και όχι μόνο τον χόνδρο.

Πρόκειται για την συχνότερη αρθρική διαταραχή, με αίτια τοπικά και συστηματικά, που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, περιορισμός κινητικότητας, οίδημα, κριγμό

Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι μη φαρμακευτική, φαρμακευτική, χειρουργική ή/και συνδυασμός αυτών. Τροποποίηση καθημερινότητας, βοηθήματα βάδισης, απώλεια βάρους,φυσικοθεραπεία,παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη από το στόμα, τοπικές αλοιφες, ενδαρθρικές και περιαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού, χονδροϊτίνης, κολλαγόνου και αυτόλογων παραγόντων αίματος, οστεοτομίες και αρθροπλαστικές χρησιμοποιούνται στην αντιμετωπισή της. Αντίθετα αρθροσκοπικές εκπλύσεις δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε οτι η οστεοαρθρίτιδα είναι μια επιδεινούμενη νόσος με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα