ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΑΤΟΣ

Κακώσεις μηνίσκων: οι μηνίσκοι (έσω και έξω) είναι δομές ενδαρθρικές μεταξύ των οστών που αποσβήνουν τους κραδασμούς, και αυξάνουν την επαλληλία της άρθρωσης. Μπορούν να τραυματιστούν είτε οξέως είτε κατόπιν εκφυλισμού τους. Αν οι ρήξεις προκαλούν πόνο, αστάθεια, ‘κλείδωμα’ του γόνατος μπορούν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά. Το ‘κλειδωμένο’ σε κάμψη γόνατο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Κακώσεις χιαστών: ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός είναι σύνδεσμοι που φέρονται διαγώνια μεταξύ των δύο οστών του γόνατος και συνδράμουν στην προσθιοπίσθια και στροφική σταθερότητα του γόνατος. Πιο συχνά τραυματίζεται ο πρόσθιος. Πλήρης ρήξη φανερώνει υψηλής ενέργειας κάκωση και σε νέους δραστήριους ασθενείς, τις περισσότερες φορές χρειάζεται ανακατασκευή. Εκδηλώνονται με οξύ πόνο, συλλογή αίματος, αδυναμία φόρτισης σε οξεία φάση και αστάθεια γόνατος με ατροφία τετρακέφαλου σε χρονιότητα.
Κακώσεις πλαγίων συνδέσμων: συνήθως είναι διατάσεις , ενώ οι ρήξεις συνοδεύονται από ρήξη μηνίσκου ή/και χιαστού. Τις περισσότερες φορές αρκεί η αντιμετώπιση των συνοδών βλαβών.
Ελεύθερα σώματα: μπορούν να δημιουργηθούν από διαχωρισμό του χόνδρου σε νεαρή ηλικία ( διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα), οστεοχόνδρινα κατάγματα, μεταπλασία του υμένα (υμενική χονδρωμάτωση).
Εξωαρθρικά αίτια πόνου μπορούν να είναι τενοντίτιδες (γόνατο άλτη, τενοντίτιδα τετρακεφάλου), θυλακίτιδες (γόνατο ιερέα γόνατο νοικοκυράς), σύνδρομο πρόσκρουσης λαγονοκνημιαίας ταινίας με τοπικό πόνο στον έξω μηριαίο κόνδυλο που μπορεί να εμφανιστεί σε δρομείς και ποδηλάτες.
Χονδροπάθεια της επιγονατίδας: αφορά κυρίως εφήβους με χαρακτηριστικό πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και πιθανό κριγμό
Υποτροπιάζουσα αστάθεια της επιγονατίδας: πρόκειται για εξάρθρημα της επιγονατίδας που προκαλείται με ελάχιστη βία και προκαλεί πόνο και συχνά πτώση. Συχνά είναι αμφοτερόπλευρο και συχνότερο σε έφηβες. Χαλαρότητα συνδέσμων ή/και ανατομικές παραλλαγές μπορούν να συνυπάρχουν .